De nieuwe machine waarmee het onkruid bestreden wordt.

WML Facilitair doet mee aan een proef van de gemeente Heusden op het gebied van onkruidbestrijding. Als mens- en milieubewuste organisatie wil WML Facilitair graag met de gemeente mee nadenken over oplossingen om onkruid zo milieuvriendelijk mogelijk te bestrijden. Dit gebeurt mede in aanloop naar het totaalverbod op chemische bestrijdingsmiddelen dat per november 2015 van kracht wordt.

Het eerste rondje bij de gemeentewerf in Drunen

Het eerste rondje bij de gemeentewerf in Drunen

Strijd tegen onkruid
Vanaf deze week start de gemeente Heusden met een proef om de verharding 100% chemievrij onkruidvrij te houden. Ze zijn gekomen tot drie methoden die ze de komende 2 jaar met elkaar gaan vergelijken: hete lucht, stoom en een middel op basis van azijn. WML Facilitair gaat aan de slag met de strijd tegen onkruid op basis van hete lucht. Twee andere organisaties nemen stoom en azijn voor hun rekening. Na de proef wordt bekeken welke manier van minder milieubelastend werken het meeste effect heeft.

Wethouder van Bokhoven en directeur Hans Bax zijn aanwezig bij de aftrap

Wethouder van Bokhoven en directeur Hans Bax zijn aanwezig bij de aftrap

Proefwerkzaamheden in Drunen
Speciaal voor deze proef investeerde WML Facilitair in een nieuwe machine. Deze machine kan met hete lucht het onkruid verwijderen op verharding. Medewerkers van WML Facilitair hebben inmiddels instructie gehad om met de machine te werken. Vandaag wordt samen met wethouder Kees van Bokhoven de aftrap gegeven voor de proef. De proefwerkzaamheden worden uitgevoerd in Drunen.

Bij onkruidbestrijding met hete lucht wordt het onkruid in contact gebracht met hete lucht waardoor de plant wordt verwarmd tot een temperatuur tussen de 55 en de 70 graden Celsius. Hierdoor raken de cellen beschadigd en zal de plant veel vocht verliezen. Zo wordt ook het wortelstelsel beïnvloed en ontstaat er uitputting. Door deze uitputting wordt de kans op aangroeien na een aantal behandelingen steeds kleiner.

 

2014-04-17 11.47.08

De nieuwe machine waarmee het onkruid bestreden wordt

De nieuwe machine waarmee het onkruid bestreden wordt

 

Deel dit bericht: