Joyce wil gewoon meedoen en werken net zoals ieder ander.

Schoonmaak met beleving. Daarmee hebben de gebruikers en medewerkers van Het Klavier in Kaatsheuvel te maken. Sinds 1 augustus jl. houden hier de schoonmakers van WML Facilitair de boel schoon. Dat doen ze trouwens ook bij de gemeentewerf en Het Hoefijzer. Eén van de nieuwe schoonmakers die voor de gemeente Loon op Zand in actie komt is de Kaatsheuvelse Joyce Swanenberg (25). Zij zet bij deze gemeente de volgende stappen op weg naar een nieuwe toekomst.

Pittig
“Ik heb jarenlang aan de kant gestaan en niet mee kunnen doen”, vertelt Joyce. “De zorg voor mijn zoontje viel niet gemakkelijk te combineren met werken. Ik kon namelijk niet alle uren van de dag beschikbaar zijn voor werk. Ook stond ik er helemaal alleen voor, had niet echt een beroepsopleiding afgerond en kwam regelmatig in de problemen door mijn pittige karakter. Het viel dus allemaal niet mee.”

Joyce wil gewoon meedoen en werken net zoals ieder ander.

Joyce wil gewoon meedoen en werken net zoals ieder ander.

Met behoud van uitkering
Joyce kwam in een uitkering terecht. “Bij Baanbrekers kon ik met behoud van uitkering werkervaring en arbeidsritme opdoen. Hierdoor werd ik rustiger. Zeker in het begin was het flink aanpoten. Na een tijdlang productiewerk te hebben gedaan, kreeg ik de kans om naar de schoonmaak bij WML Facilitair over te stappen.”

Spannend
Bij WML Facilitair leerde Joyce de kneepjes van het schoonmaakvak. “Omdat ik nog onervaren was, werkte ik vooral binnen de bedrijfsgebouwen van Baanbrekers. Nu heb ik de kans gekregen om mezelf te bewijzen bij een écht externe opdrachtgever. Op 2 oktober jl. mocht ik aan de slag bij de gemeente Loon op Zand. De eerste dag was best spannend. Gelukkig had ik vooraf al kennisgemaakt met een aantal medewerkers van de gemeente. Dat maakte mijn start gemakkelijker.”

Opstapbaan
Joyce blijft de komende maanden schoonmaken bij de gemeentelijke locaties. “Ik werk nu drie dagen in de week. De overige tijd ben ik bezig met het zoeken van een baan. Ik werk namelijk op een soort van opstapbaan. Dit is een plek waar ik nog meer ervaring kan opdoen. Het is de bedoeling dat ik binnen nu en een half jaar ander werk ga vinden. Met hulp van Baanbrekers en WML Facilitair. En wie weet ook door tips en adviezen van medewerkers van de gemeente. Als ik hier wegga, wordt mijn plek ingenomen door een nieuwe ‘Joyce’. Hij of zij kan dan ervaring opdoen.”

Mooie toekomst
Een duidelijke droombaan heeft ze niet voor ogen. “Het schoonmaakwerk bevalt me prima. Daar wil ik best mee verder. Eigenlijk wil ik gewoon werken net zoals ieder ander en helemaal uit de uitkering komen. Dat thuis zitten is niets voor mij. Ik heb behoefte aan vastigheid. Aan een vast ritme. Ik heb niet veel wensen. Een dak boven mijn hoofd, eten op tafel, de rekeningen kunnen betalen, erbij horen en zorgen dat mijn zoontje van vijfeneenhalf jaar een mooie toekomst tegemoet gaat. Dat zijn voor mij de belangrijkste dingen.”

Deel dit bericht: