Als je je het kunt voorstellen, kun je het ook uitvoeren. Daar komt vrij vertaald het motto van chemie-multinational Stahl in Waalwijk op neer. Dit geldt ook voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. “We hebben continu oog voor milieu, mens en maatschappij”, vertelt maintenance supervisor Jeroen Pieterse. “Dit zie je onder meer terug in de manier waarop we ons terreinonderhoud laten doen door WML Facilitair. Dat doen we slim en schoon.”

Het sedumdak van Stahl wordt gecontroleerd door uitvoerder Nico Sprangers (links), hovenier Cumhur Cetin (midden) en maintenance supervisor Jeroen Pieterse.

Het sedumdak van Stahl wordt gecontroleerd door uitvoerder Nico Sprangers (links), hovenier Cumhur Cetin (midden) en maintenance supervisor Jeroen Pieterse.

Smart surfaces
Het internationale bedrijf Stahl produceert in Waalwijk proceschemicaliën voor onder meer de automotive en voor de schoen- en lederbranche. “Onze producten kom je bijvoorbeeld tegen in lederen interieurs van auto’s en op schoenen. We hebben hier in Waalwijk een Center of Excellence waar we allerlei nieuwe dingen bedenken. Denk aan ‘smart surfaces’ voor in de auto die door temperatuur van kleur kunnen veranderen. Of aan onderdelen die warm en aangenaam aanvoelen. Dat kunnen we allemaal bereiken door middel van onze toepassingen.”

Duurzaam dak: sedumplantjes en zonnepanelen op het dak van Stahl.

Duurzaam dak: sedumplantjes en zonnepanelen op het dak van Stahl.

Verduurzamen
Stahl is al jaren bezig met het écht verduurzamen van de bedrijfsprocessen. “We zijn en blijven natuurlijk een chemisch bedrijf waar wordt gewerkt met erlenmeyers, bekerglazen en maatkolven. We doen er echter alles aan om onze footprint op milieu- en energiegebied tot een minimum te beperken. Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons. We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn. Zo zoeken we telkens naar de minst milieubelastende stoffen om mee te werken. Ook zijn we erg actief bezig met het op grote schaal besparen van onze energiekosten.”

WML Facilitair zet hete lucht in tegen het onkruid.

WML Facilitair zet hete lucht in tegen het onkruid.

Warmteterugwinning
Energiekosten worden bij Stahl onder meer teruggedrongen door warmterugwinning. “We vangen de lucht die we naar buiten blazen op in een soort van batterij. In de winter kunnen we zo onze bedrijfsruimten verwarmen en in de zomer kunnen we met dezelfde apparatuur alles koelen. Ook hebben we veel geïnvesteerd in zonnepanelen, waardoor we een groot deel van onze energiebehoefte zelf kunnen opwekken. Verder hebben we solar tubes geplaatst, waardoor we via het dak direct licht van buiten op werkplekken hebben. Hierdoor hoeven we niet altijd met kunstlicht te werken.”

WML Facilitair zoekt naar milieuvriendelijke alternatieven in de strijd tegen het onkruid.

WML Facilitair zoekt naar milieuvriendelijke alternatieven in de strijd tegen het onkruid.

Sedumdak
Heel bijzonder is het groene dak dat op de meest recente uitbreiding van Stahl ligt. “Dit zogenoemde sedumdak is vrij kostbaar. Jammer dat niemand het kan zien. Maar we hebben er wel met z’n allen profijt van. Zo zorgen de sedumplantjes voor een flinke verbetering van de warmte- en kouderegeling van onze gebouwen. Verder werkt het dak geluiddempend, vangt het fijnstof op en zorgt het ervoor dat het regenwater op een meer natuurlijke manier wordt weggeleid. Ook gaat het sedumdak twee keer zo lang mee als reguliere daken. Dit komt onder meer doordat UV-straling minder effect heeft op de plantjes en omdat het dak in verband met de begroeiing niet uitdroogt. Om het dak in topconditie te houden schakelen we de specialisten van WML Facilitair in.”

Het werken met de heggenschaar: voorheen op benzine, tegenwoordig steeds vaker op stroom.

Het werken met de heggenschaar: voorheen op benzine, tegenwoordig steeds vaker op stroom.

Tweetakt vervangen
De relatie tussen Stahl en WML Facilitair bestaat al jaren. “Samen hebben we forse stappen gezet om het groen- en terreinonderhoud bij ons nog verder te vergroenen”, legt uitvoerder Nico Sprangers van WML Facilitair uit. “Zo vervangen we de tweetakt motoren steeds vaker door gereedschappen en machines die elektrisch worden aangedreven. Dit is veel beter voor het milieu. De CO2-uistoot is immers fors verminderd. Ook is het werken met de elektrische gereedschappen en machines een stuk ergonomischer en lichter voor onze medewerkers. Op dit moment zetten we heggenscharen, bosmaaiers en bladblazer met accu in. En dat bevalt prima.”

Chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen zijn tegenwoordig terecht uit den boze.

Chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen zijn tegenwoordig terecht uit den boze.

In de kiem gesmoord
Chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen zijn tegenwoordig uit den boze. “Maar het onkruid blijft natuurlijk wel groeien”, gaat de maintenance supervisor van Stahl verder. “Dus werken de medewerkers van WML Facilitair bij ons met hete lucht. Door de hitte knappen de cellen van het onkruid kapot en sterven de plantjes af. Ook de zaadjes die net gekiemd zijn, worden door de hitte in de kiem gesmoord. Het kost wel wat extra werk om zo het onkruid in toom te houden, maar het werkt prima.” Vanaf eind 2017 is ook chemische onkruidbestrijding op open grond verboden. “Samen met WML Facilitair zoeken we nu naar alternatieven. Daar gaan we ongetwijfeld een goede oplossing voor vinden.”

Ook het bladblazen gaat tegenwoordig met elektrisch aangedreven gereedschappen.

Ook het bladblazen gaat tegenwoordig met elektrisch aangedreven gereedschappen.

Voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. “Dit geldt ook voor het onderhoud van ons terreinen. We proberen dus al bij de aanleg en bij de herinrichting zoveel mogelijk rekening te houden met de manier waarop er later onderhoud moet worden gepleegd. Denk aan bestrating met minder voegen, tegels onder het hekwerk en beplanting die groen blijft en gesloten is. Op die manier zorg je er al vanaf het begin voor dat onkruid minder kans heeft. Dit werkt op termijn kostenbesparend.”

Bijzondere mix
WML Facilitair is blij met opdrachtgevers zoals Stahl. “Bij dit soort MVO-ondernemers kunnen wij met onze bijzondere mix aan medewerkers met en zonder een beperking sterke staaltjes modern vakmanschap laten zien”, vervolgt de uitvoerder. “Stahl is een bedrijf dat hier ook veel belang aan hecht. Samen komen we tot allerlei innovatieve groenoplossingen. Wat dat betreft is ook het buitenterrein van Stahl een soort van smart surface.”

Deel dit bericht: