De hoveniers van WML Facilitair zijn deze maanden actief met snoeiwerkzaamheden. Dit is ook de beste periode om de taxus te snoeien. Het taxussnoeisel wordt echter niet afgevoerd naar de stort, maar wordt opgevangen en ingezameld voor de Taxus Taxi.

De taxus heeft geneeskrachtige werkingtaxus taxi
Naast de sierlijke uitstraling heeft de Taxus baccata ook een geneeskrachtige werking. Al in 1963 ontdekten wetenschappers van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten dat verschillende taxussoorten anti-tumoractiviteiten vertonen. Het duurde hierna nog een aantal jaren voor men de exacte werking van de stof paclitaxel in kaart had gebracht. Uiteindelijk stelde men vast dat paclitaxel zich richt op de delende cellen van een tumor en daardoor de deling van cellen tegengaat. Het geneesmiddel tegen kanker met de werkzame stof paclitaxel kreeg de commerciële naam taxol, daarmee is het één en dezelfde stof, en werd met succes in de medische wereld geïntroduceerd.

De Taxus Taxi
De Taxus Taxi zamelt ieder jaar in de periode van 15 mei tot en met 15 oktober taxussnoeisel in. Om het taxussnoeisel te kunnen gebruiken voor medicatie, is het belangrijk dat het snoeisel zuiver aangeleverd wordt. Er mag geen ander tuinafval, zoals stenen, zand, hout en blad met het taxussnoeisel vermengd worden. Bovendien bevatten alleen de jonge eenjarige scheuten de werkzame stof taxol. Dit betekent dan ook dat de Taxus Taxi enkel dit snoeiafval kan verwerken.

Bijzondere bijdrage
WML Facilitair levert samen met onze hoveniers graag een bijdrage aan dit mooie initiatief. Er zijn namelijk 15 volle kruiwagens taxussnoeisel nodig voor 1 chemotherapie! Wilt u ook een bijdrage leveren? Kijk dan op http://www.taxustaxi.nl/ voor meer informatie.

 

10 juli taxus inzamelen

Deel dit bericht: