De gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk waren in juni en juli jl. druk in de weer met het kritisch bekijken van de plannen van WML om te komen tot een publiek-private samenwerking. Na het bestuderen van alle stukken ging het licht op groen. Op woensdag 21 juli jl. is het contract ondertekend, waarmee de eerste publiek-private samenwerking in de Midden-Langstraat een feit is.

Goed gevoel
WML is al een hele tijd bezig met het zoeken naar een geschikte private samenwerkingspartner“, legt WML-voorzitter en wethouder Sjoerd Potters uit. “Op die manier kan de toekomst van ons mens- en werkontwikkelbedrijf beter worden gewaarborgd. De partner in kwestie is Vebego b.v. Deze organisatie werkt al jaren op een publiek-private manier in Zuid-Nederland samen met organisaties zoals WML.” Hoewel het de bedoeling was dat de contracten eerder werden getekend, waren er nog onbeantwoorde vragen. “Als WML-bestuur hadden we het besluit genomen om verder te gaan met de samenwerking. Er waren echter nog wat punten, die we alsnog wilden uitzoeken. Na bestudering van alle stukken kunnen we als gemeenten met een goed gevoel instemmen met de geplande samenwerking.

Zelfstandige organisatie
De samenwerking tussen WML en Vebego b.v. heeft betrekking op de groen- en schoonmaakafdeling. “Deze bedrijfsonderdelen vormen voortaan een zelfstandige organisatie, die nauw verbonden blijft aan WML. De nieuwe organisatie gaat door het leven als WML Facilitair.” De samenwerkingsvorm die door WML en Vebego is gekozen, betreft een zogenoemde joint-venture (officieel: een OVR). De nieuwe organisatie is deels eigendom van WML, deels van Vebego. “Met een bedrijf op afstand, werkt WML actief aan nieuwe mogelijkheden voor zijn medewerkers om door- en uit te stromen. Hiermee voldoet onze intergemeentelijke organisatie voor sociale werkgelegenheid, re-integratie en arbeidsontwikkeling nog beter aan de wettelijke taak om personen met een beperking zo veel mogelijk een reguliere werkomgeving aan te bieden. Bijkomend voordeel van de samenwerking is dat er allerlei nieuwe leer/werkplekken ontstaan, waar medewerkers met een beperking werkervaring kunnen opdoen.” Een ander voordeel is dat WML met het samenwerken werkt aan het vergroten van het verbeteren van een winstgevende toekomst voor zowel WML als voor de drie in WML samenwerkende gemeenten.

Deel dit bericht: